Dresūros technika su elektroniniu antkakliu

Apie mus rašo: liep. 12, 2016

Kategorija:

Šuns mokymą su elektriniu antkakliu galima suskirstyti į du etapus. Pirmasis etapas vyksta namuose, kur šuo susipažįsta su antkakliu, jo dėmesio neblaško aplinkinis triukšmas ir jis yra visiškai sutelkęs dėmesį į jus. Antrasis etapas vyksta lauke. Šis mokymas yra sudėtingesnis ir reikalauja pirmojo etapo patirties. Staiga jūs nesate vienintelis šuns dėmesio objektas. Aplink jį yra daug kitų stimulų, kuriuos jis gali tyrinėti. Tolesnėse eilutėse supažindinsime su abiem etapais ir keliomis gudrybėmis, kad elektroninė apykaklė netaptų tik bausmės priemone. Nepamirškite, kad ši elektroninė priemonė neturėtų tapti šuns dalimi visam gyvenimui, o tik laikina priemone išmokyti vengti blogų įpročių arba komandoms mokyti.

Šuo tiesiog turi pereiti nuo komandų be antkaklio prie komandų su antkakliu. Ypač pozityviai, kai apykaklės negalima naudoti kaip bausmės.

Kaip tai padaryti: iš pradžių dirbkite išjungtu antkakliu. Pavyzdžiui, padalykite treniruotę į dešimt etapų. Kiekvienoje rungtyje bus kelios pagrindinės komandos, kurių juos gerai išmokote, pavyzdžiui, sėsk, gulėk ir pan. Pakartokite šias komandas atidžiai, paprastai ir, svarbiausia, teigiamai. Nepamirškite daug girti šuns. Per kitus etapus palaipsniui įtraukite sudėtingesnes situacijas. Pavyzdžiui, liepkite jam klausytis jūsų per atstumą, turėkite aplink jį kokių nors trukdžių, galinčių atitraukti jo dėmesį. Palaipsniui turėtumėte imituoti lauko aplinką. Tik tada, kai jūsų šuo reaguoja taip, kaip tikitės, uždėkite jam antkaklį. Būsimuose etapuose antkaklį naudosite žemesne intencija.

1 etapas – namuose

Metodas paprastas. Nustatykite žemiausią galimą įjungimo antkaklio lygį. Rekomenduojama vibracija. Duokite šuniui paprastas komandas, kurias jis moka atlikti ir kurias jau kruopščiai išmokote. Dabar svarbiausia dalis - kai duodate komandą, paspauskite komandos mygtuką. Stenkitės, kad šuo paklustų, o kai jis paklus, kuo greičiau atleiskite komandos mygtuką. Pavyzdžiui, duokite komandą "sėdėti" ir paspauskite komandos mygtuką. Nedelsdami švelniai pastumkite šunį į sėdimąją padėtį ir atleiskite mygtuką. Kai atleisite mygtuką, pagirkite jį. Tada paleiskite šunį.

Palaipsniui didinkite sudėtingumą. Pavyzdžiui, padidinkite atstumą tarp savęs ir šuns. Taip pat galite pailginti treniruočių laiką. Įsitikinkite, kad elektroninis antkaklis visada yra nustatytas žemiausiu arba labai žemu lygiu.

Po kelių sėkmingų raundų palaipsniui pradėsite atidėlioti komandos mygtuko vykdymą. Taip suteiksite šuniui galimybę "laimėti" dėl antkaklio. Taip išmokysite jį paklusti veiksmingai ir greitai. Taip jis galės perimti antkaklio kontrolę. Šuo daro tiksliai tai, ko jo prašote, bet tuo pat metu mano, kad jis yra svarbiausias. Tai yra operantinio sąlygojimo forma (vadinama mokymusi iš sėkmės), kurią prieš kelis dešimtmečius išrado B. F. Skinneris. Tai puikus būdas "kontroliuoti" savo šuns elgesį.

2 etapas – venku

Kai šuo puikiai paklūsta jums žemiausiu lygiu, pereikite prie kito mokymo lygio. Išveskite šunį į lauką, geriausia ten, kur jis nejaus daug aplinkos pojūčių. Kol kas imtuvą laikykite išjungtą, bet siųstuvą nustatykite tokio pat intensyvumo, prie kokio šuo yra pripratęs namuose. Žinoma, stenkitės vengti didesnio intensyvumo. Tik jei šuo nereaguoja į pažįstamą intensyvumą lauke, reikia šiek tiek padidinti intensyvumą. Kadangi tai yra nauja aplinka, turite pradėti mokyti nuo pat pradžių. Kartokite jam komandas, kurias jis puikiai įvaldė namuose. Iškilus problemai, naudokite elektrinį dresavimo antkaklį. Atlikite tą pačią procedūrą kaip ir treniruodami namuose. Nepamirškite palaipsniui atidėti komandos mygtuką. Rezultatai bus daug greitesni.

Kiekvieną kartą, kai pakeisite mokymo vietą, turėsite iš naujo pradėti nuo paprasčiausių komandų. Gali atrodyti, kad tai laiko švaistymas, bet patikėkite, bus verta. Kantrybė treniruojantis yra labai svarbi ir rezultatai bus pasiekti greičiau. Galiausiai turėsite paklusnų šunį, kuris nebus priklausomas nuo elektroninės apykaklės. Būtent tai ir norėjome pasiekti.