Kaip išmokinti šunį neloti?

Apie mus rašo: saus. 13, 2017

Kategorija:

Sena prancūzų patarlė sako, kad negalima uždrausti šuniui loti kaip ir melagiui meluoti. Ukrainiečių išmintis sako, kad šuo loja, nes nemoka dainuoti. Bet ką daryti, jei jūsų augintinio lojimas yra ne tik linksmos liaudies išminties šaltinis, bet ir tikra problema? Ką daryti, jei jums nesant šuo loja iš nuobodulio ir trukdo kaimynams, kurie jo nebegali pakęsti?

Kodėl gi šunys loja?

Svarbu nepamiršti, kad lojimas šuniui yra visiškai natūralus dalykas. Šunys jį naudoja įvairiose situacijose, kai nori pakviesti Jus žaisti, signalizuodami apie savo nesaugumą ar artėjantį pavojų. Jei šuns lojimas yra funkcionalus ir atlieka savo funkciją, viskas gerai. Tačiau jei šuo nuolat loja, pvz., būdamas vienas namuose, ir jo susijaudinimas perauga į isterišką lojimą, vadinasi, iškilo problema.

Norint atsikratyti šio įpročio, reikia išsiaiškinti lojimo priežastį. Dažniausiai tai būna nuobodulys, kylantis dėl vienatvės, ir, deja, taip pat baimė. Šuo yra bendraujantis padaras, todėl jei jis paliekamas vienas kelioms valandoms, tai jam yra nenatūralu. Jei tokia situacija susiklosto, kiekvienas su ja susidoroja savaip. Vienas naikina namų baldus, kitas visą dieną loja.

Kaip išmokyti neloti?

Yra keletas būdų, kaip išmokyti šunį neloti. Paprasčiausia išvykstant palikti įjungtą televizorių arba radiją. Taip pat gali padėti senesni išmesti marškinėliai, kad jūsų šuo jus užuostų, kai jūsų nėra šalia. Taip pat gali padėti sudėtingas žaislas, kurį duodate šuniui tik tada, kai jūsų nėra namie, ir jis ilgiau užims šunį. Geriausia būtų prieš išvykstant šunį išvesti ilgam pasivaikščiojimui, tačiau ryte ne visada lieka laisvo laiko. Tačiau grįžę namo skirkite laiko savo šuniui, veskitės jį pasivaikščioti, žaiskite su juo, treniruokite jo komandas, tiesiog darykite tai, kas jam patinka.

Jei šuo loja jūsų akivaizdoje, pvz., ant praeivių, kiekvieną kartą duokite komandą "Tyliai". Kai jis nurims, apdovanokite jį skanėstu. Niekada nešaukite ant jo, nes taip tik priversite jį bijoti jūsų arba įtikinsite, kad ir jūs lojate, ir taip sustiprinsite įprotį. Jei jūsų šuo yra ramus ir nelaksto, galite jį pagirti ir apdovanoti, kad jis suprastų, jog verta būti geram. O jei esate beviltiškoje padėtyje, išbandėte viską, o jūsų šuo be perstojo loja, galite išbandyti antkaklį nuo lojimo.

Antkaklis nuo lojimo

Nebežinote ką daryti…

Rinkoje yra daugybė antkaklių nuo lojimo. Visi jie veikia panašiu principu kaip ir dauguma elektroninių šunų dresavimo priemonių. Jei šuo loja, apykaklė skleidžia garsinį signalą, kuris yra įspėjamasis, o jei loja toliau, šuo gauna trumpą elektrostatinį impulsą. Šis impulsas yra nemalonus, bet ne pavojingas. Labai greitai šuo supras ryšį su nepageidaujamu elgesiu, o po to ateis bausmė. Dažniausiai užtenka tik garsinio įspėjimo ir lojimas liaujasi. Be elektroninių antkaklių, yra ir ultragarsinių antkaklių (jie skleidžia nemalonų aukštesnį toną, kurį gali girdėti tik jūsų šuo, o po jo gali būti įrašyta jūsų komanda; pvz., DOG-B02 antkaklis nuo lojimo), vibruojančių antkaklių (po garsinio įspėjimo seka kelių lygių vibracija; pvz., BENTECH T40S) arba purškiamų antkaklių (jie į šuns snukį įšvirkščia purškalo, kad atitrauktų jo dėmesį).

Visi šie antkakliai veikia balso stygų vibracijos principu, jie nereaguoja į aplinkos garsus. Prie balso stygų pritvirtinamas antkaklio imtuvas, kad prietaisas galėtų įvertinti šuns skleidžiamą garsą. Antkaklis turi būti pakankamai užveržtas, kad nesisuktų ant kaklo, tačiau, žinoma, jis neturi dusinti šuns. Dėl nedidelio svorio ir kompaktiškumo tokio tipo antkaklį dabar galima naudoti net mažiems šunims. Dauguma antkaklių nuo lojimo yra atsparūs vandeniui, įkraunami ir gali būti nustatomi keli impulsų intensyvumo lygiai. Daugumai šunų šeimininkų antkaklių kainos yra priimtinos.

 Antkaklis nuo lojimo